Owoce aronii stanowią bogate źródło m.in. witaminy C, której duże ilości mogą zakłócać stabilność leczenia warfaryną (Warfin) lub acenokumarolem mierzoną wskaźnikiem INR, co zaznaczono także w ulotkach umieszczonych w opakowaniu tych leków. Regularne spożywanie dużych ilości soku z aronii może u niektórych osób wiązać się z obniżeniem INR i większym ryzykiem powikłań zakrzepowo-zatorowym,jeśli stosują Warfin lub acenokumarol. Przy długoterminowej zmianie diety poprzez wzbogacenie jej o pokarmy bogate w witaminę C zawsze należy po około 5-7 dniach oznaczyć INR, ponieważ wpływ aronii jak i wielu innych owoców na INR jest bardzo zróżnicowany w zależności od osoby. U większości chorych jest on znikomy, ale obserwowano wręcz oporność na warfarynę w takich sytuacjach. W razie wyraźnej zmiany należy zasięgnąć porady lekarskiej i ewentualnie nieco zmienić dawkowanie leku.
Aronia jak i inne pokarmy nie wpływają na INR u osób które nie zażywają Waefinu ani acenokumarolu bądź są leczeni tzw. nowymi lekami przeciwkrzepliwymi (Pradaxa, Xarelto, Eliquis).
INR międzynarodowy współczynnik znormalizowany.
U osób leczonych acenokumarolem lub warfaryną do monitorowania skuteczności i bezpieczeństwa
używa się czasu protrombinowego (wskaźnik sprawności tej części układu krzepnięcia, która zależy od
witaminy K), który wyraża się zawsze za pomocą międzynarodowego współczynnika znormalizowanego
(international normalized ratio – INR).
U osoby zdrowej i nie leczonej warfaryną lub acenokumarolem INR wynosi ok. 1,0.
Docelowy zakres wartości w trakcie stosowania tych leków u chorych z migotaniem przedsionków wynosi 2,0-3,0.
Wartości INR między 2,5 a 3,5 zaleca się u większości chorych po wszczepieniu sztucznej zastawki mitralnej.