W pierwszych tygodniach po zawale serca należy ograniczyć ilość spożywanego alkoholu. Niestety nie ma jednoznacznych zaleceń, jak długo - w tej kwestii skonsultuj się ze swoim lekarzem. W późniejszym okresie dopuszczalne jest spożycie 20 g alkoholu dziennie w przypadku mężczyzn i 10 g alkoholu w przypadku kobiet. 10g czystego alkoholu zawarte jest w 100 ml wina, 250 ml piwa lub standardowym drinku.
W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji porozmawiaj ze swoim lekarzem rodzinnym. Należy wziąć pod uwagę choroby współistniejące oraz to, jakie leki przyjmujesz.
Alkohol zawiera dużo kalorii, nie mając żadnych wartości odżywczych. Nadmiar alkoholu może prowadzić do otyłości, podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi i wyższego poziomu cholesterolu, a także wchodzić w niebezpieczne interakcje z niektórymi lekami.