Produkty których nadmierne spożycie może osłabić działanie przeciwkrzepliwe leku (czyli obniżyć INR) to te, które zawierają dużo witaminy K, czyli: kiwi, suszone śliwki, awokado, rabarbar, borówki, jeżyny, porzeczki, winogrona, figi, śliwki, oraz wszystkie zielone warzywa i jarzyny (natka pietruszki, botwinka, brokuły, jarmuż, bazylia, szpinak, kapusta, seler naciowy, ogórek, groszek).
Co ważne, produkty te są jednocześnie bardzo zdrowe, dlatego nie wolno ich całkowicie eliminować. Pacjent powinien spożywać w miarę stałą ilość tych produktów tak by nie doprowadzać do wahań wskaźnika INR, gdyż częsta zmiana diety i ilości spożywanych produktów będzie zmieniać poziom witaminy K.
Nie wolno także przyjmować suplementów diety zawierających witaminę K.
INR międzynarodowy współczynnik znormalizowany.
U osób leczonych acenokumarolem lub warfaryną do monitorowania skuteczności i bezpieczeństwa
używa się czasu protrombinowego (wskaźnik sprawności tej części układu krzepnięcia, która zależy od
witaminy K), który wyraża się zawsze za pomocą międzynarodowego współczynnika znormalizowanego
(international normalized ratio – INR).
U osoby zdrowej i nie leczonej warfaryną lub acenokumarolem INR wynosi ok. 1,0.
Docelowy zakres wartości w trakcie stosowania tych leków u chorych z migotaniem przedsionków wynosi 2,0-3,0.
Wartości INR między 2,5 a 3,5 zaleca się u większości chorych po wszczepieniu sztucznej zastawki mitralnej.